11 februar 2007

Analitično branje - 9. poglavje

9. PRESTOLNICA BOLEČINE, JAVNA ROŽA

Matjaževa perspektiva, dogajalni čas: 28.04. po intervjuju z Mitjem

Matjaž ne mara več Mitjo in intervju z njim ga je čisto zmedel ter ga naredil živčnega. Odloči se, da gre proti Nastji, še prej pa si bo, seveda, spil pivo (Union). Tam sreča »fatalno« Barbaro in je takoj nad njo čisto osupel, navdušen. Sledi pitje piva in opisovanje gostov z besedama »drugorazredni« in »prvorazredni«. Išče punco, pa je ne najde, zato odide iz lokala in se odpravi proti akademiji, proti Nastji. V njegovih mislih se znova pojavi primerjava z Bogom, zaključi se dokaj pesimistično: »Definitivno izgubljen primer, brez upa zmage.« -(str. 46).

Njegovo opisovanje arhitekture je podobno Nastjinem – še en dokaz, kako sta si načina razmišljanja med Matjažem in Nastjo podobna.

Sledi srečanje Matjaža in Nastje (ter Jonasa), kjer Jonasove roke božajo »ljubkujejo« Nastjine, kar Matjaža očitno moti. Tudi za Nastjo je to en zelo neroden trenutek (kot da bi jo zalotil pri seksu), zato poskuša rešiti situacijo, vendar je prepozno. Matjaž se počuti izdanega.

Helena Dmitrovna Diakonova (skupaj z Dalijem na sliki) - In 1929 Salvador Dali met his wife Helena Diakonova, a Russian immigrant that was already married and was more than 10 years older than him. Know as "Gala" she became Dali's muse, lover, supporter and business manager. The couple was married in 1934 and she remained a major part of Dali's life up until his death.

Paul Éluard – francoski poet, bil je poročen s taisto Galo (na sliki z Dalijem) in imel z njo otroka, potem pa jo je izgubil, ko je ona odšla Daliju (in pri njem ostala). Javna roža in Prestolnica bolečine sta njegovi deli.

Dopplerjev efekt/pojav - je fizikalni pojav kjer zaradi gibanja vira, opazovalca ali obeh nastane navidezna razlika v valovni dolžini zvoka ali svetlobe.

Ni komentarjev:

POZOR!

Komentarji naj bodo samo v povezavi z romanom Pimlico. Prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. V nasprotnem primeru bodo izbrisani.
Komentarji in mnenja obiskovalcev tega bloga izražajo izključno stališča posameznih avtorjev in niso povezane z uredniško politiko tega bloga ali mnenjem in stališčem Silva Katalenića.
Vsa vsebina teh spletnih strani je last Silva Katalenića. Dovoljeno je kopiranje, kradenje in izposoja teh vsebin za lastne namene (za katere pa avtor teh spletni strani ne odgovarja).

Če želi kdorkoli karkoli prispevat za tale blog, naj piše na ta naslov: silvok@gmail.com