11 februar 2007

Analitično branje - 18. poglavje

18. HIPNAGOGIČNA BRESKEV

Nastjina perspektiva, dogajalni čas: nekaj dni po prejšnjemu poglavju

Matjaž se pripravlja na velik nastop v Prešernu na Trnovem in se zato izogiba barov pa tudi Nastje. Ona sreča Andreja (Matjaževega očeta), ki ji podari knjigo Dadamax, ki jo je dobil po pomoti (naročil je knjigo od Paula Ernsta), vendar je prepričan, da je zdaj ta namenjena njej. Njo slika na naslovnici pretrese vsakič, ko jo vidi:




Sledi kratko predavanje o Maxu Ernstu iz knjige študentom v učilnici in zgleda da so iz njenih besed nekaj pobrali oz.: »Ozrem se po študentih, Ernstove misli so jih omamile, hvala bogu, hvala bogu, dano mi je početi nekaj, kar me radosti.« (str. 103) Nastja je zadovoljna (celo razburjena v pozitivnem smislu), da ima tak poklic. Vse to in Jonasov pogled jo čisto (ja, seksualno) vzburijo.

»…pahljača zlatastih kapljic…« (str. 102) – znova pahljača

Hipnagogično stanje – stanje med budnostjo in spancem. V tem stanju je um izjemno dovzeten. Hitro se lahko naučimo jezikov in drugih predmetov. Sugestije, dane v tem času, uspešno odstranjujejo neželene navade in nagnjenja. Dejansko lahko uporabimo za usmerjanje uma, da doseže karkoli.

Iztok Premrov – likovni kritik, kolumnist in urednik Uredništva oddaj o kulturi

Dadamax

Moorove figure - Henry Spencer Moore - was a British artist and sculptor.

Encefalogram - rentgenska slika možgano

Ni komentarjev:

POZOR!

Komentarji naj bodo samo v povezavi z romanom Pimlico. Prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. V nasprotnem primeru bodo izbrisani.
Komentarji in mnenja obiskovalcev tega bloga izražajo izključno stališča posameznih avtorjev in niso povezane z uredniško politiko tega bloga ali mnenjem in stališčem Silva Katalenića.
Vsa vsebina teh spletnih strani je last Silva Katalenića. Dovoljeno je kopiranje, kradenje in izposoja teh vsebin za lastne namene (za katere pa avtor teh spletni strani ne odgovarja).

Če želi kdorkoli karkoli prispevat za tale blog, naj piše na ta naslov: silvok@gmail.com