10 februar 2007

Analitično branje - 6. poglavje

6. EVA, POJOČA ŽAGA

Matjaževa perspektiva: opiše kakšen vpliv imajo akacije in Bard Laureantus (tudi ta oseba, zgleda, je izmišljena) na mladoletnice. Bard je Matjažev kolega slikar, ki rad pije in hkrati riše – tu opisuje Matjaž svoje spomine, ko je Bard slikal/risal Barbaro, vendar je iz tega ratala samo skica (kroki = croquis) – imela pa je neverjetno moč na Matjažem.

Sledi malo Matjaževega humorja

zastava - trobojnica, ki kritično motri nad strahopetnimi psi, da se še usrat ne upajo (ironija – od strahu se še usrati ne moreš, hehe)

grdo slovensko zastavo še gasilskemu društvu v Zgornjem Kašlju ne bi privoščil; njegov kolega Bard tudi ne

Matjaž se spominja svoje mladosti ne tem ljubljanskem trgu in te svoje spomine primerja z zdajšnjimi občutki – to zna biti dokaj naporno, zato hitro postane žejen. Odpravi se v gostilno, ki mu v vseh pogledih ni všeč (no, razen bok-arska natakarica :)

Pojavi se šepavi Zvone, karikaturist, dalmatinski genij. Nazdravita in Matjaž odide. Spet se počuti bedno in spet se spomni Nastje ter njune (mukotrpne) ljubezni (str. 33: »Če me že mora podreti avto, čemu me ne podre tvoja ljubezen?«)

V naslednjem trenutku se Matjaž znajde v nekakšnem transu, metafazi, počuti se povezanega z vsem kar ga obdaja, pa vendar kot da je izklopljen iz sveta. Iz budnega sanjanja ga zbudi prototip neprilagodljivca, dolgolasi, očalasti, vražje dobri violinist Edi.

Ne razumem – kdo je Eva – in zakaj ga na njo asociira pojoča žaga?! (če nastopi v knjigi, se ne spomnim)

Trubadur na samotni poti – Mitjeva knjiga

Marko Pogačar – v telefonskem imeniku obstajajo trije Markoti, na slovenskem Googlu samo eden, na svetovnem Googlu pa je eden drug, dokaj slaven, hrvat, rojen v Splitu, sorazmerno mlad, poetik (glej sliko), urednik časopisa Ka/Os, njegova dela so celo nagrajena. Domnevam da ima svojo kolumno v Slobodni Dalmaciji, ali pa vsaj en članek.

Kontemplacija - poglobljeno razmišljanje, razglabljanje o kaki stvari, zlasti duhovni

Ni komentarjev:

POZOR!

Komentarji naj bodo samo v povezavi z romanom Pimlico. Prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. V nasprotnem primeru bodo izbrisani.
Komentarji in mnenja obiskovalcev tega bloga izražajo izključno stališča posameznih avtorjev in niso povezane z uredniško politiko tega bloga ali mnenjem in stališčem Silva Katalenića.
Vsa vsebina teh spletnih strani je last Silva Katalenića. Dovoljeno je kopiranje, kradenje in izposoja teh vsebin za lastne namene (za katere pa avtor teh spletni strani ne odgovarja).

Če želi kdorkoli karkoli prispevat za tale blog, naj piše na ta naslov: silvok@gmail.com