10 februar 2007

Analitično branje - 4. poglavje

4. MED ZAZNAVO IN IZRAZOM STOJI SMRT

Dogajalni čas: 27.04.

Matjaž ima za sabo šest plošč, zadnja se imenuje Dotik večnosti, na kateri je pesem Popotniki.

  1. odgovor: njegove pesmi nastajajo dolgo, spotoma, zato niso vse »nove«; torzo - nedokončano delo, stvar sploh
  2. odgovor: pesmi nastajajo po občutku, določeni situaciji in občutju. Našteva grške otoke, na katerih je (z Nastjo) bil in ugiba na katerem je napisal določene pesmi. Opiše situacijo, kako so Popotniki nastali, in zakaj jih ni mogel nadaljevati doma.
  3. odgovor: bistvo odlomka se nedvomno skriva v tem odgovoru in od tod tudi naslov odlomka (str. 22: »…doumeli so, da med senzacijo in ekspresijo stoji smrt, večnost.«
  4. Ljubosumje?
  5. Ne vem, če je to samo šala na ženski račun, ali je to njegov vpogled na ljubezen sploh.
  6. To mora bit misel/stavek odlomka (str. 22: »Prava ljubezen je po pravilu demonična in nadse prikliče inkvizitorje in rablje.«) – Ko ljubiš trpiš?!
  7. Po mojem mnenju se tu pisatelj – Dekleva »norčuje« iz sebe – zaznal sem samoironijo in sicer v zadnjem stavku sedmega odgovora (Str. 23: »Nekako tako sem se počutil, razstreljenega, kot da bi iz fantastične simfonije treščil v realističen roman, poln stranskih zgodb in slepih rokavov.«)
  8. Njegove pesmi niso namenjene široki publiki.
  9. Pesem Počasnosti so podobne Kunderovim romanom; njegove pesmi so »posebne« in zato namenjene samo ožji, izbrani publiki.
  10. (Vsi) ostali so zanj samo igralci.
  11. Iz tega odgovora sklepam, da je dogajalni čas (leto) konec prejšnjega (20.) stoletja. Govori, kaj njegove pesmi niso (str. 24: »Samozavestni človek je večno nasprotovanje, zoprvanje svetu.«). Zopet omenja Boga, in kako čaka pred vrati (odrešenjem?) in to se mu ne zdi romantično. Še vedno ne vem, ali mu je Bog všeč ali ne; morda mu je to samo podlaga za izražanje svojih pogledov na svet.
  12. Po lastni interpretaciji.

Impresionizem - umetnostna smer ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja, ki si prizadeva izraziti (čutni) vtis zunanjega sveta

Pointilizem - likovno izražanje z nanašanjem čiste barve na platno v obliki drobnih pik

Fauvizem - umetnostna smer v slikarstvu v začetku 20. stoletja, značilna po čistih, močnih barvnih tonih

Hegeljanec – pristaš hegeljanstva - Heglova filozofija ali na njenih osnovnih načelih temelječa filozofska smer


UPDATE - sošolčevi zapiski

Intervju – 27. 04. Posneto na kaseti

Mitja intervjuja Matjaža, ki s ''preprostih'' vprašanj o njegovih pesmih preskakuje na ''absurdnost'' ljubezni. Poezija in glasba sta neponovljivi, nepovrnljivi, torej smrtni. Enako velja za ljubezen. Romantiko predstavi v slabi luči.

»ljubezen je sladko drsenje v izgubo«

Wim Wenderson (Nebo nad Berlinom) – film o dveh angelih; en izmed njiju se odreče nesmrtnosti, saj hoče doživljati (okus, barve…)

Ni komentarjev:

POZOR!

Komentarji naj bodo samo v povezavi z romanom Pimlico. Prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. V nasprotnem primeru bodo izbrisani.
Komentarji in mnenja obiskovalcev tega bloga izražajo izključno stališča posameznih avtorjev in niso povezane z uredniško politiko tega bloga ali mnenjem in stališčem Silva Katalenića.
Vsa vsebina teh spletnih strani je last Silva Katalenića. Dovoljeno je kopiranje, kradenje in izposoja teh vsebin za lastne namene (za katere pa avtor teh spletni strani ne odgovarja).

Če želi kdorkoli karkoli prispevat za tale blog, naj piše na ta naslov: silvok@gmail.com