10 februar 2007

Analitično branje - 5. poglavje

5. DRSENJE, ORNAMENTALIKA KRVI

Nastjina perspektiva – znova opazuje arhitekturo stavbe v kateri je študirala in zdaj poučuje. Sprašuje se o smislu življenja?

Terpentin - z destilacijo smole nekaterih iglavcev pridobljena hlapljiva tekočina, ki se uporablja zlasti za izdelavo lakov, barv

Nastjo tukaj spremljajo čudni občutki, obenem jo je strah in je vesela, da je tukaj.

Prvič v romanu se pojavi Jonas in takoj opazimo, da ima nek poseben vpliv na Nastjo. Iz njunega prvega dialoga, po mojem mnenju Nastja gleda nanj, in na njegovo željo po fukanju, takole: »Pofukal me boš, če boš priden in se zato bolj potrudil!« Seveda, se lahko motim.

»…prikriti krvavosti, krvavičnosti, ukrvavičenosti kiparsta, …« - str. 26 - igra besed

Fikus - divja ali kultivirana rastlina z velikimi, elipsastimi zimzelenimi listi

»…dekolte je renoirovski.« - str. 27 – Renoir – francoski slikar – impresionist (glej sliko)

Bogdan Sterle - oseba ne obstaja (vsaj na Googlu ali pa v telefonskem imeniku ga ni - preverjeno)

Iz pogovora med Nastjo in dekanovo tajnico ne ugotovim, katera je bolj neumna. Vse bolj imam namreč občutek, da Nastja niti ni glih inteligentna. Če ji Jonas reče, da bi jo rad pofukal, sklepamo, da se je že med njima nekaj razvijalo, ona pa si šele sedaj reče, »zdi se mi, da sem mu všeč.« Mogoče pa je vseeno mislila na to, da jo ima Jonas resnično rad in da se mu to ne zdi samo one-night-stand razmerje.


UPDATE
- sošolčevi zapiski

Nastja – 17. 04.(?) Akademija za umetnost (?)

Nastja opisuje arhitekturo stavbe v katero vstopa, ko enkrat vstopi se ji zdi kot grobnica, vendar se to kmalu spremeni, ko pomisli na študente in študentke. Na vrhu stopnišča sreča svojega učenca Jonasa, ki je postaven. Ta jo neposredno osvaja. Ona pa ne užaljeno morda celo polaskano odide v pisarno dekana, kjer se spomni na Matjaža.

>…je izumil slikarstvo drsenja

Durrel: Aleksandrijski kvartet – delo (tetralogija), ki opisuje en dogodek iz perspektiv štirih oseb (podobno kot Pimlico)

Ni komentarjev:

POZOR!

Komentarji naj bodo samo v povezavi z romanom Pimlico. Prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. V nasprotnem primeru bodo izbrisani.
Komentarji in mnenja obiskovalcev tega bloga izražajo izključno stališča posameznih avtorjev in niso povezane z uredniško politiko tega bloga ali mnenjem in stališčem Silva Katalenića.
Vsa vsebina teh spletnih strani je last Silva Katalenića. Dovoljeno je kopiranje, kradenje in izposoja teh vsebin za lastne namene (za katere pa avtor teh spletni strani ne odgovarja).

Če želi kdorkoli karkoli prispevat za tale blog, naj piše na ta naslov: silvok@gmail.com