20 april 2007

Analitično branje - 25. poglavje

25. NAGA KAČA SVET OBRAČA

Nastjina perspektiva, čas dogajanja: isti dan, dan koncerta

Če sem prav razumel, se prizor prične z Nastjinimi mislimi o tem, kako Mitja samo čaka, da bo zgrabil Nastjo za sočutje, ker se z Matjažem ne razumeta. Ampak ona se ne da. Tudi on se ne da – s nekaj besedami jo spravi v neroden, nervozen položaj in se počuti stisnjeno. Na koncu koncev jo razjezi, a vendar še vedno z obljubo, da bo to za njiju ena dolga noč.

Prispe (kje je Mitja, ne vem) do dvorišča kluba, kjer Matjaž igra in se počasi z ostalimi mladimi obiskovalci (študenti) odprav noter, kjer Matjaž že morda igra. Notri vendarle opazi Mitjo, ki se že pogovarja z mlado punco.

Ko začne Matjaž peti svojo pesem V narečju ljubljenja je čivknil šepav trubadur, se Nastja zave, da jo je Matjaž že odpikal, da se on pripravlja na samostojnost. Ve, da te pesmi še ni slišala, da je ne pozna, a kmalu ji je jasno, da je ta pesem zelo stara, a vendarle njej še neznana:

»…mnogo starejša od najine ljubezni, Matjaž je postal krvoses preteklosti, ogledalo, v katerem je zamrznila slika večne preživelosti, …«

Pitijski odgovor – Pitija (več tu) je bila prerokinja v Apolonovem svetišču v antičnih Delfih, ki je dajala uganke oz. dvoumne, nerazumljive, skrivnostne odgovore (za tiste, ki so prišli po nasvet)

Bachove korale

Bretonovi manifesti - Manifest o surrealizmu

Ni komentarjev:

POZOR!

Komentarji naj bodo samo v povezavi z romanom Pimlico. Prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. V nasprotnem primeru bodo izbrisani.
Komentarji in mnenja obiskovalcev tega bloga izražajo izključno stališča posameznih avtorjev in niso povezane z uredniško politiko tega bloga ali mnenjem in stališčem Silva Katalenića.
Vsa vsebina teh spletnih strani je last Silva Katalenića. Dovoljeno je kopiranje, kradenje in izposoja teh vsebin za lastne namene (za katere pa avtor teh spletni strani ne odgovarja).

Če želi kdorkoli karkoli prispevat za tale blog, naj piše na ta naslov: silvok@gmail.com