02 maj 2007

pimlico in Pimlico

Vprašanje:


Za nalogo sem dobil napisati esej in ga predstaviti razredu z naslovom " pimlico in Pimlico ". V njem moram izpostaviti 3 probleme in se osredotočiti na bivanjsko

problematiko.


Miha



Odgovor:



"pimlico in Pimlico"

V uvodu bi napisala, da je začetnik eksistencializma Kiekeraard, da ga je Sartre nadgradil z idejo, da je človek eksistenca pred esenco - obstoj pred svojim bistvom. Človek živi, vendar pa mora svoje bivanje kar naprej osmišljevati. Ko smisla bivanja več ne najde, se znajde v eksistencialni stiski. Poleg tega k človekovemu bistvu spada tudi odnos. Dokler je samo substanca brez odnosa, še ni človek.

V jedru bi napisala, da je v Pimlicu izpostavljenih več eksistencialnih problemov.

Prvi je Matjaževa zaverovanost v hipijevsko gibanje in preteklost in zato nezmožnost živeti v sedanjosti.

Drugi je Matjažev alkoholizem: je pasivni upornik, z opajanjem beži pred osamljenostjo in nerazumevanjem, pred občutkom neljubljenosti.

Tretji je, da se razkraja Matjažev odnos z Nastjo. Nastjo zelo dobro pozna, ima jo rad, a ve, da bi se moral za nadaljevanje odnosa spremeniti. Raje pusti, da ljubezen nadse prikliče krvnike in rablje.

Beseda "pimlico" ima več pomenov.

Prvi je, da je to železniška postaja v Londonu. Tam sta izstopila Nastja in Matjaž, ko sta si šla gledat razstavo Maxa Ernsta v Tate Gallery. Na koncu romana se tam zopet vsi srečajo, a ima drugačen pomen; srečajo se v drugem času, ki jih je postaral. Pimlico je takrat utopija, kraj, ki ga v resnici ni več, Matjaž pa tudi Nastja spoznata, da vrnitev nazaj v nedolžnost sveta ni več mogoča.

Drugi je, da je simbol ustavljenega časa, bližine, ki ne utesnjuje, ko sta čas in prostor eno, simbol medsebojne pripadnosti.

Tretji je, da je pimlico simbol ljubezni in upanja na možnost novega začetka.

V zaključku bi napisala, da je osrednji motiv razhajanje para, ki ga vseskozi pesti pomanjkanje komunikacije in da pimlico preraste iz železniške postaje preko simbola ljubezni in odtujenosti v simbol srečevanja.

_________________________________________________________________________

V zaključku, kakor tudi v uvodu, imaš prostor tudi za osebna razmišljanja. To, kar sem napisala jaz, je samo ena od možnosti.

V veliko pomoč pri razlaganju simbolov ipd. ti je lahko knjižica Esej na maturi 2007, avtorjev Ane Jesenovec, Milana Dekleve, …, ki jo je izdala Mladinska knjiga leta 2006.



Irena P.

Ni komentarjev:

POZOR!

Komentarji naj bodo samo v povezavi z romanom Pimlico. Prosimo, da vaši prispevki niso žaljivi in da ne vsebujejo besed, ki niso primerne za objavo. V nasprotnem primeru bodo izbrisani.
Komentarji in mnenja obiskovalcev tega bloga izražajo izključno stališča posameznih avtorjev in niso povezane z uredniško politiko tega bloga ali mnenjem in stališčem Silva Katalenića.
Vsa vsebina teh spletnih strani je last Silva Katalenića. Dovoljeno je kopiranje, kradenje in izposoja teh vsebin za lastne namene (za katere pa avtor teh spletni strani ne odgovarja).

Če želi kdorkoli karkoli prispevat za tale blog, naj piše na ta naslov: silvok@gmail.com